More Cook, Less Waste – gotuj smacznie i ekologicznie! admin 6 lutego, 2025

More Cook, Less Waste – gotuj smacznie i ekologicznie!

Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty kulinarne w duchu zero waste!

Chcesz nauczyć się gotować tak, aby nic się nie zmarnowało? Poznać triki na pełne wykorzystanie produktów spożywczych i tworzyć pyszne dania z resztek? Dołącz do naszego wydarzenia More Cook Less Waste, które odbędzie się w dniach 25-27 lutegoMiędzybrodziu Bialskim! W ciągu trzech dni zgłębisz tajniki ekologicznego gotowania, dowiesz się, jak ograniczyć odpady w kuchni i zaczniesz wykorzystywać sezonowe, lokalne składniki w najlepszy możliwy sposób.
Podczas warsztatów dowiesz się, jak przyrządzać aromatyczne buliony i sosy z resztek warzyw, przygotowywać kiszonki i fermentowane dodatki, a także jak w praktyczny sposób przechowywać żywność, aby ograniczyć jej marnowanie. Odkryjesz, jak ponownie wykorzystać pieczywo w kreatywnych daniach, takich jak pudding chlebowy czy chrupiące grzanki. Spróbujesz swoich sił w tworzeniu zdrowych i smacznych potraw ze składników, które często trafiają do kosza – np. pesto z natki marchewki, chipsów z obierek warzyw czy brownie z przejrzałych bananów.
Nie zabraknie również tematów związanych z sezonowością i lokalnymi produktami. Nauczysz się, jak dostosować swoje menu do pór roku oraz jak wykorzystywać nadwyżki warzyw i owoców do przygotowywania domowych past, konfitur i przecierów. Warsztaty zakończymy wspólną degustacją oraz wymianą inspiracji i pomysłów na przyszłość.
Dlaczego warto?
✔️ Nauczysz się gotować mądrze i ekologicznie
✔️ Otrzymasz praktyczne wskazówki, które wprowadzisz do codziennej kuchni
✔️ Spędzisz czas w inspirującym towarzystwie
✔️ Poznasz nowe smaki i techniki kulinarne
📢 Liczba miejsc ograniczona! Zapisz się już teraz!

Skip to content